Archive as Practice

Regionalni projekat “Archive as Practice”, posvećen istraživanju nezavisne kulture i savremene umetničke produkcije u regionu korišćenjem različitih metoda arhiviranja, ulazi u završnicu serijom javnih razgovora u Prištini, Beogradu i Zagrebu, u kojima će od 28. novembra do 2. decembra učestvovati umetnici i stručnjaci u oblasti videa i filma. Cilj javnih razgovora je preispitivanje perspektiva arhiviranja video umetnosti u regionu, uzimajući u obzir specifičnosti svake sredine i potrebu razmene znanja i iskustva.

Tema video umetnosti, kao specifičnog vida savremene umetnosti, otvara pitanje mogućnosti i uslova njenog arhiviranja, te dostupnosti široj publici. U razgovorima će biti reči o zbirkama video umetnosti u specijalizovanim institucijama, njihovom stanju i zaštiti, modelima saradnje umetnika i institucija, dostupnosti video zbirki za dalja istraživanja, načinima na koje umetnici čuvaju vlastite radove ili koriste postojeće zbirke video umetnosti u svom radu.

Završna serija razgovora projekta “Archive as Practice” počinje 28. novembra u Qendra Multimedia u Prištini, uz učešće predstavnika partnerskih organizacija Kurziva i Kultutregera iz Zagreba i SEEcult.org iz Beograda, a obuhvata prezentaciju Centra za dokumentovanje nezavisne kulture iz Zagreba i razgovor u kojem će učestvovati direktor filmske kuće Kosovafilmi Gani Mehmetaj i novinar Ajete Zogaj.

Razgovor u Beogradu biće održan 30. novembra u 19 sati u galeriji Remont, a učestvovaće Luka Polutnik iz SCCA-Ljubljana, koordinator produkcije arhiva video umetnosti DIVA Station, Dunja Kučinac i Matija Mrakovčić iz Zagreba, koje će predstaviti Centar za dokumentiranje nezavisne kulture, te beogradski umetnici Isidora Ilić, članica umetničkog dua Doplgenger, i Zoran Popovic, jedan od ključnih aktera nove umetničke prakse u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji, koji je među prvim autorima filmova na ovim prostorima koji su kodirani pod terminom filmovi umetnika (Glava/Krug, 1968/69).

Završni događaj projekta “Archive as Practice” biće održan 2. decembra u 19 sati u književnom klubu Booksa u Zagrebu, gde je i sedište Centra za dokumentovanje nezavisne kulture, a učestvovaće Gani Mehmetaj iz Prištine, voditeljka izdavačke delatnosti Hrvatskog filmskog saveza Diana Nenadić, Luka Polutnik iz SCCA-Ljubljana, Isidora Ilić iz umetničkog dua Doplgenger iz Beograda i hrvatski multimedijalni umetnik Igor Grubić.

Projekat “Archive as Practice” realizuje se kao nastavak regionalnog projekta “Abeceda nezavisne kulture”, a partneri su SEEcult iz Beograda, SCCA-Ljubljana, #Kulturtreger (Booksa) i #Kurziv (Kulturpunkt.hr) iz Zagreba i Qendra Multimedia iz Prištine.

Projekat je podržala Kooperativa – Regionalna platforma za kulturu.