Archive as Practice

Regionalni projekat ÔÇťArchive as PracticeÔÇŁ, posve─çen istra┼żivanju nezavisne kulture i savremene umetni─Źke produkcije u regionu kori┼í─çenjem razli─Źitih metoda arhiviranja, ulazi u zavr┼ínicu serijom javnih razgovora u Pri┼ítini, Beogradu i Zagrebu, u kojima ─çe od 28. novembra do 2. decembra u─Źestvovati umetnici i stru─Źnjaci u oblasti videa i filma. Cilj javnih razgovora je preispitivanje perspektiva arhiviranja video umetnosti u regionu, uzimaju─çi u obzir specifi─Źnosti svake sredine i potrebu razmene znanja i iskustva.

Tema video umetnosti, kao specifi─Źnog vida savremene umetnosti, otvara pitanje mogu─çnosti i uslova njenog arhiviranja, te dostupnosti ┼íiroj publici. U razgovorima ─çe biti re─Źi o zbirkama video umetnosti u specijalizovanim institucijama, njihovom stanju i za┼ítiti, modelima saradnje umetnika i institucija, dostupnosti video zbirki za dalja istra┼żivanja, na─Źinima na koje umetnici ─Źuvaju vlastite radove ili koriste postoje─çe zbirke video umetnosti u svom radu.

Zavr┼ína serija razgovora projekta ÔÇťArchive as PracticeÔÇŁ po─Źinje 28. novembra u Qendra Multimedia u Pri┼ítini, uz u─Źe┼í─çe predstavnika partnerskih organizacija Kurziva i Kultutregera iz Zagreba i SEEcult.org iz Beograda, a obuhvata prezentaciju Centra za dokumentovanje nezavisne kulture iz Zagreba i razgovor u kojem ─çe u─Źestvovati direktor filmske ku─çe Kosovafilmi Gani Mehmetaj i novinar Ajete Zogaj.

Razgovor u Beogradu bi─çe odr┼żan 30. novembra u 19 sati u galeriji Remont, a u─Źestvova─çe Luka Polutnik iz SCCA-Ljubljana, koordinator produkcije arhiva video umetnosti DIVA Station, Dunja Ku─Źinac i Matija Mrakov─Źi─ç iz Zagreba, koje ─çe predstaviti Centar za dokumentiranje nezavisne kulture, te beogradski umetnici Isidora Ili─ç, ─Źlanica umetni─Źkog dua Doplgenger, i Zoran Popovic, jedan od klju─Źnih aktera nove umetni─Źke prakse u Srbiji i biv┼íoj Jugoslaviji, koji je me─Ĺu prvim autorima filmova na ovim prostorima koji su kodirani pod terminom filmovi umetnika (Glava/Krug, 1968/69).

Zavr┼íni doga─Ĺaj projekta ÔÇťArchive as PracticeÔÇŁ bi─çe odr┼żan 2. decembra u 19 sati u knji┼żevnom klubu Booksa u Zagrebu, gde je i sedi┼íte Centra za dokumentovanje nezavisne kulture, a u─Źestvova─çe Gani Mehmetaj iz Pri┼ítine, voditeljka izdava─Źke delatnosti Hrvatskog filmskog saveza Diana Nenadi─ç, Luka Polutnik iz SCCA-Ljubljana, Isidora Ili─ç iz umetni─Źkog dua Doplgenger iz Beograda i hrvatski multimedijalni umetnik Igor Grubi─ç.

Projekat ÔÇťArchive as PracticeÔÇŁ realizuje se kao nastavak regionalnog projekta ÔÇťAbeceda nezavisne kultureÔÇŁ, a partneri su SEEcult iz Beograda, SCCA-Ljubljana, #Kulturtreger (Booksa) i #Kurziv (Kulturpunkt.hr) iz Zagreba i Qendra Multimedia iz Pri┼ítine.

Projekat je podr┼żala Kooperativa – Regionalna platforma za kulturu.